Een raam bestaande uit diverse stukken glas gevat in loodlijsten noemen we glas in lood. Glas in lood werd in het verleden gemaakt omdat ruiten uit één stuk technisch niet te fabriceren waren. Tegenwoordig kiest men voor glas in lood vanwege haar decoratieve karakter. Ieder patroon is uniek en dankzij alle kleuren van de regenboog ontstaat een prachtig raam passend bij de situatie.
In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten meestal een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Maar glas in lood leent zich ook uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen.
Glas in lood zien we nog vaak in oudere huizen en natuurlijk kerken. Het kunstzinnige karakter komt helemaal tot zijn recht wanneer binnen de lichtval van buiten te zien is. In huizen wordt glas in lood dan ook vaak in de keuken toegepast.
De techniek van glas in lood
De techniek waarmee glas in lood wordt gemaakt is al eeuwen oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten. Deze loodlijsten solderen we op de punten met elkaar gekruist. Het glas in lood raam wordt waterdicht gemaakt door tussen de loodlijsten en het glas kit aan te brengen. Het is dus niet alleen een decoratief raam, het vervult alle functies die u ook van een normaal raam mag verwachten.
Let er wel op dat een glas in lood raam een zwakker constructie heeft, grote raampartijen bestaan daarom doorgaans uit meerdere deelramen.
Voor glas in lood komt u naar Glashandel Boone in Rotterdam! Onze vakmannen adviseren, produceren en plaatsen voor een scherpe prijs. Bel ons op 010 4135090 of stuur een bericht naar verkoop@booneglas.nl.